Je buurt net houden in Coronatijden

23 April 2020

Je buurt net houden in Coronatijden

Zwevegem en Imog voorzien gratis logistiek steun

De lentezon lokt ons naar buiten. Maar mag dat wel in tijden van corona? De regelgeving is duidelijk: enkel essentiële verplaatsingen zijn toegestaan. Daarnaast raden specialisten ons aan om niet helemaal stil te vallen. Blijven bewegen is van groot belang. Daarom zijn fysieke activiteiten in openlucht zoals wandelen, joggen en fietsen voorlopig nog toegelaten en zelfs aanbevolen.

Wil je wandelen en ondertussen het buurtpark zwerfvuilvrij maken, de wijk opnieuw laten blinken, schoon schip maken rond de glasbol… ? Dat kan, zolang je de geldende maatregelen in acht neemt.

Meld je aan!

Wil je je tijdens het wandelen nuttig maken en afval opruimen? Meld je dan aan via [email protected]. Na bevestiging kan je een opruimpakket ophalen bij VZW tAlternatief in de Blokkestraat 29A te Zwevegem. Een opruimpakket bestaat uit: een afvalgrijper, handschoenen, enkele pmd-zakken en zwerfvuilzakken*. Voor extra zakken en de rapportering van je opruimresultaat kan je mailen naar de dienst woon- en leefomgeving van de gemeente Zwevegem via [email protected].

*We vragen om in de mate van het mogelijke het zwerfvuil te sorteren. Tip: Veel mooimakers ruimen op met een herbruikbare winkeltas en sorteren hun afval in de gekregen zakken als ze thuiskomen.

Wat met volle zakken?

Je ontvangt pmd-zakken en zwerfvuilzakken mét sticker waarin je al het zwerfvuil kan steken. Zo hoef je je eigen pmd- of restafvalzak niet te gebruiken. Is je pmd- of zwerfvuilzak vol, zet hem dan altijd buiten aan je eigen huis voor de huis-aan-huisophaling van restafval en/of pmd. Het is dus zeker niet de bedoeling om ergens op je pad een gevulde zwerfvuilzak of pmd-zak achter te laten, want dan ben je zelf aan het sluikstorten. Het zwerfvuil dat je opruimt neem je altijd mee naar huis.

Hou het veilig!

Ga opruimen in je eigen buurt. Dat kan in je eentje of met de mensen waarmee je samenwoont. Je mag ook
met één persoon buiten het gezin gaan opruimen, maar dan moet je voldoende afstand houden. Het is ook
best telkens met dezelfde persoon. Gaan opruimen met meer dan twee personen (buiten het gezin) wordt
gezien als samenscholen en is verboden.

Als je onderweg iemand tegenkomt, blijft het belangrijk om een afstand van minimaal 1,5 meter te behouden. Dat geldt ook wanneer je wil pauzeren op een bankje. Je mag naast je gezin zitten, maar van iemand die je niet kent moet je voldoende afstand bewaren. Hou je gezondheid, maar ook die van anderen, hoog in het vaandel. Neem dus zeker de persoonlijke preventiemaatregelen in acht:

  • Was je handen regelmatig en grondig. Zeker na je opruimronde
  • Snuit je neus in papieren zakdoekjes en gooi ze daarna in de vuilnisbak
  • Indien je geen zakdoekjes bij hebt, hoest of nies dan in je elleboog
  • Raak je gezicht niet aan tijdens je opruimronde
  • Hou afstand
  • Vermijd contact met kwetsbare groepen
  • Raap niets op zonder je handschoenen! Hou die dus zoveel mogelijk aan!
  • Wissel geen grijpers of handschoenen uit
  • Drink niet van elkaars drinkbus, glas of fles
  • Voel je je ziek? Blijf thuis!

bron:nieuwsbrief Zwevegem