Zwembad

01 December 2015

Zwembad

Groen Zwevegem vraagt duidelijkheid over nieuw zwembad

Zwevegem heeft een mooie traditie als het over zwemmen gaat. Reeds jaren lang kunnen inwoners en clubs uit onze gemeente gebruik maken van het voor onze regio unieke 50-meter zwembad. Van de occasionele zwemmer over de verschillende watersportbeoefenaars tot de keiharde zwemclubzwemmers, allemaal konden ze in onze gemeente terecht. Ook voor schoolzwemmen is het zwembad een troef. Groen wil die faciliteiten maximaal in onze gemeente houden.

Het is bekend dat het verder open houden van het huidige zwembad voor problemen zorgde. Zowel technisch als energetisch moet er worden ingegrepen.
Groen Zwevegem betreurt echter dat de piste voor de renovatie van het zwembad nooit ten gronde werd onderzocht. In plaats daarvan koos het gemeentebestuur er voor om een deel van het algemeen beleid rond sport en zwemmen in het bijzonder aan een private partner over te laten. Dit heeft verregaande gevolgen. Er werd een deal afgesloten met de stad Kortrijk die zowel financieel als sportief vooral voor Kortrijk lucratief is. Zwevegem houdt enkel een 25 meter bad over, zonder veel spelfaciliteiten en met minder zwemwater en dus minder mogelijkheden voor onze inwoners, clubs en scholen dan op vandaag het geval is. Het zwembeleid in onze gemeente wordt dus afgebouwd. Bovendien is het ook nog niet duidelijk wat dit voor een inwoner van Zwevegem gaat kosten. Jaarlijks moet de gemeente een bedrag van 1 miljoen euro ophoesten, zonder dat er op vandaag duidelijkheid is over wat we daarvoor krijgen. Daar bovenop zal de toegangsprijs voor het zwembad ook door de private partner worden bepaald. Het is ook onbekend wat er dan met het huidige sportcomplex en zwembad moet gebeuren en wie voor de kosten voor een eventuele renovatie of bestemmingswijziging zal moeten instaan.
Ten slotte heeft het gemeentebestuur in het meerjarenbudget na de realisatie van het nieuwe bad ook reeds de kosten voor de lonen en wedden van het gemeentepersoneel geschrapt. Wil dit dan zeggen dat het gemeentepersoneel willens nillens moet overstappen naar de private partner en zijn er daar dan toch nog onbekende financiële implicaties?
Er zijn veel vragen die om opheldering vragen. Het is wachten op het gemeentebestuur om één en ander te verduidelijken.